Momentul muzical de ieri seară și-a propus să fie pentru publicul ieșean o invitație la o călătorie în timp și veșnicie. Evenimentul artistic le-a vorbit celor prezenți despre doxologie și mărturisire, despre legătura dintre Cer și pământ, despre unitatea credinței și a Liturghiei.
Primul grup urcat pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri”, Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, coordonat de lect. univ. dr. pr. Ionuț-Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului, a interpretat în debutul concertului un repertoriu care a cuprins o compoziție inedită din „Psaltirea în versuri” a Sfântului Mitropolit Dosoftei. Piesa face parte dintr-o colecție nouă de muzică psaltică, coordonată de părintele profesor, disponibilă la Librăriile Doxologia. Totodată, au mai abordat diferite cântări din slujba Utreniei din Duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I de la Niceea.
În cel de-al doilea moment al evenimentului, invitații speciali ai IBMF, membrii Ansamblului „Cappella Romana”, au interpretat în premieră slujba Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic din anul 325, în variante muzicale din perioada bizantină a sec. XII-XV, transcrise de profesorul Ioannis Arvanitis.
„Cappella Romana” s-a dedicat de-a lungul timpului explorării tradițiilor muzicale creștine din Răsărit și din Apus, cu accente pe muzica veche și contemporană. Ansamblul este cunoscut în mod special pentru prezentările și înregistrările de cântări bizantine medievale, lucrări corale ortodoxe grecești și rusești, și alte tipuri de muzică sacră ce exprimă tradițiile istorice ale unei moșteniri creștine unificate. Grupul este coordonat d dr. Alexander Lingas, profesor la Institutul de Studii Creștine Ortodoxe din Cambdrige.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis un mesaj de binecuvântare:
O seară de rugăciune, ușă și scară către lumea cea tainică a Bizanțului de altădată și a extinderii sale dincolo de granițele sale geografice sau politice ale Imperiului Roman de Răsărit. Adâncime, înălțime, lărgime și cuprindere în taina credinței, în realitatea artei, în cele dintâi și în cele din urmă, întru cele ale Adevărului Hristos Domnul, ale Frumosului Hristos Dumnezeu-Omul. De fapt, o încercare de pătrundere în universul tainic al cetății celei sfinte, zidite de Sfântul și Marele Împărat Constantin, timp, stare și loc unde, spun unii - și eu cred din toată ființa că așa este – loc în care s-a realizat poate cel mai înalt echilibru între diferitele segmente ale societății: împăratul, patriarhul, soldatul, comerciantul, medicul, artistul, țăranul, toți erau așezați într-o stare de unitate, pe de o parte, iar pe de altă parte, fiecare cunoscându-și locul, fiind în relație cu celălalt, dar niciodată uzurpându-l precum „membrele trupului”, preluând cuvântul Sfântului Apostol Pavel. Această lume a fost prezentă și la noi multe veacuri, uneori cu anumită neaplicare corespunzătoare a celor spuse, dar cu foarte multă adâncime a frumuseții prezentă în cancelariile de la Suceava sau Iași, de la Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Târgoviște sau București, o lume pe care, datorită valului modernității, am pierdut-o. În această seară am pășit pentru o clipă la strana Bisericii cele Mari din Constantinopol, Sfânta Sofia, la strana Mănăstirii „Trei Ierarhi”, Golia sau Bărboi, cum era viața Bisericii și a Țării în vremurile străvechi. Prin ceea ce aduce în fața noastră, prin intermediul Iașului Bizantin, Moldova Bizantină, o aducere aminte a vremurilor și poate ceva din seva, din esența, din pâinea cea spre ființă, din apa cea vie, prin intermediul Bisericii, să ajungă și la noi să ne mai astâmpere setea după frumos și adevăr. Țin a mulțumi celor veniți din Statele Unite, din Marea Britanie, din Grecia, împreună formând acest ansamblu minunat, le mulțumesc din toată inima, să le dăruiască Dumnezeu putere să mărturiească în continuare cuvântul adevărului prin cântare binecuvântată.
Ca semn de recunoaștere a meritelor sale în domeniul muzical, având în vedere aniversarea a 1.700 de ani de desfășurarea lucrărilor Primului Sinod Ecumenic, condus atunci de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat prof. dr. Alexander Lingas Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
Evenimentele Festivalului de Muzică Bizantină pot fi urmărite LIVE pe conturile de socializare al portalului Doxologia.ro.
Cântul bizantin, la Iași și Piatra Neamț
În această seară, de la ora 18.00, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va găzdui cel de-al treilea concert marca IBMF, numit „Symbolon”, unde vor urca pe scenă grupurile psaltice „Evanghelismos” și „Melozii Neamțului”, dar și Ansamblul „Cappella Romana”. Tot astăzi, de la ora 19.00, Ansamblul vocal-instrumental „Arheon”, alături de Corul „Euphonia” al Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea, vor susține un moment muzical tradițional românesc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, în cadrul Concertului „Paradosis”.
Duminică, 25 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Răspunsurile liturgice vor fi oferite mâine de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova și de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca. De la ora 19.00, în Sala Unirii – Cinema Victoria va avea loc ultimul eveniment al festivalului, „Concertul unității de credință și neam”, unde vor fi invitați să cânte Grupul „Sfântul Dimitrie” din Craiova, Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei și pr. Alexandru Grigoraș de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.